"אני ממליץ לכל הספורטאים להשתמש בבי-קיור לייזר ספורט"
למרות שהיא שריד אבולוציוני, לעצם הזנב יש חשיבות רבה בשמירה על הגוף שלנו. כאבים בעצם הזנב נחשבים לתופעה נפוצה, יותר בקרב נשים (פי 5 מגברים) ומתחילה לרוב אחרי גיל 40. לכן כאשר אנחנו סובלים מכאבים בעצם, עלינו לטפל בהם בצורה יעילה ונוחה על מנת שנוכל לתפקד בצורה מיטבית וללא כאבים.
עצם הזנב ממוקמת בקצהו התחתון של עמוד השדרה ומהווה נקודת חיבור עבור מספר רצועות, שרירים וגידים. בין השרירים המחוברים לעצם הזנב נוכל למצוא את שריר הוולטור-אני ששומר על אברי האגן מפני צניחה מטה.
בזמן תנועה כמו הליכה או כיפוף עצם הזנב לא זזה ביחס לעמוד השדרה אך בזמן ישיבה תזוזתה של העצם יכולה להגיע לעד כ-20 מעלות ביחס לעמוד השדרה. עצם הזנב מורכבת מכ-3 עד 5 חוליות כאשר ל 80 אחוז מהאוכלוסייה העצם מורכבת מ 4 חוליות.
כאבים בעצם הזנב יכולים להתפתח בעקבות מספר גורמים כמו דלקות באזור או גידולים. אך חשוב לציין כי הגורם השכיח ביותר להופעת כאבים בעצם הזנב הוא חבלה שנגרמה למקום. הפגיעה בעצם יכולה להתרחש בעקבות נפילה, החלקה, תאונות דרכים פציעות ספורט ועוד.
כמו כן, כאבים עלולים להתפתח בעקבות עומס יתר כרוני הנוצר על עצם הזנב זאת כתוצאה מישיבה ממושכת, רכיבה על אופניים ועוד. חשוב לזכור שכאבים בעצם הזנב לא חייבים להופיע רק בעקבות פגיעה בעצם עצמה.
גורמים נוספים להופעת כאבים יכולים להיות פגיעה ברקמות מסביב לעצם, כאבים שמקורם בעמוד השדרה, במערכת הרבייה, במערכת העיכול ועוד. הכאבים מופיעים בעצם הזנב כחלק מהקרנה של הכאב על העצם, כפי שמוכר לרבים מהקרנת כאבי גב לאזור הרגליים.
תסמינים
הכאבים בעצם הזנב מתבטאים לרוב בתחושת כאב חד באזור העצם או הגב התחתון. הכאב מחמיר לרוב בזמן ישיבה או אחרי קימה, בזמן עשיית צרכים ובזמן קיום יחסי מין. חוסר טיפול בכאבים בעצם הזנב עלול לגרור בעיות אורתופדיות נוספות הנובעות מחוסר יציבה ועמידה נכונה בעקבות הכאבים, כמו למשל דורבן בכף הרגל או כאבים באזורים נוספים באזור הגב התחתון.
דרכי הטיפול בכאב בעצם הזנב
תחילה, יש לזכור כי רוב המקרים בהם מופיעים כאבים בעצם הזנב נובעים מתאונות, חבלות או עומס יתר הנוצר על העצם בעקבות ישיבה לא נכונה. לכן חשוב לשים לב ולהימנע כמה שאפשר מתאונות אפשריות העלולות לגרום פגיעה לעצם. גלו מודעות מוגברת למדרגות חלקות, רצפה רטובה, בוץ ועוד, בכך תקדימו תרופה למכה.
במידה ונחבלתם בעצם הזנב מומלץ לטפל באזור החבול באמצעות קומפרסים של קרח כ- 20 דקות פעם בשעתיים בשילוב עם נטילת משככי כאבים, לאחר בדיקה של רופא מטפל. לאחר מנוחה של יום או יומיים מומלץ לחזור לתנועה בצורה הדרגתית במישורים בהם לא מתקיים כאב, כלומר במידה והכאב מתעורר בזמן ישבה ממושכת מומלץ להימנע עד כמה שאפשר. במידה והכאב ממשיך כעבור מספר ימים יש לבדוק אם חלילה נגרמה פגיעה קשה לעצם כמו שבר או תזוזה מהמקום. כדי שתוכלו לשבת, מומלץ לרכוש כרית ייעודית לפגיעות בעצם הזנב.
כמו כן, כיום ניתן לטפל בכאבים על ידי שימוש במכשיר הבי קיור לייזר שמקל על הכאבים ויכול לאפשר חזרה מהירה יותר לתפקוד ולשגרה. למכשיר קיים סטנד בעל 3 רגליים המאפשר שימוש נוח במכשיר ללא צורך להחזיקו מאחורי הגב בעזרת הידיים. כל שעליכם לעשות הוא למקם את הסטנד בצורה הנוחה לכם, לקבוע את זמן הטיפול במכשיר, לכוון אותו על האזור הפגוע ולתת ללייזר לעשות את שלו. 8 עד 6 דקות פעמיים ביום ואתם בדרך להקלה בכאבים.
כאבים הנגרמים כתוצאה מעומס הנוצר על העצם מישיבה לא נכונה דורשים התמודדות עם הפחתה של העומס הנוצר על העצם חיזוק שרירי היציבה, ושמירה על הסימטריה של עמוד השדרה והאגן.
שימוש בכריות ייעודיות בעלות חלק אחורי גבוהה משמשות להעברת המשקל מאזור עצם הזנב ובכך להוריד מהעומס הנוצר עליה. בחלק מכיסאות המשרדים ניתן לשנות את המושב לזווית בה חלקו האחורי גבוהה מחלקו האחורי.
"בנוסף לשינוי זווית הישיבה, מומלץ מאוד לשלב עמידה במהלך יום העבודה, בזמן העמידה פוחת משמעותית העומס על אזור עצם הזנב"
(דלית בן טובים – יועצת אגרונומית מכון וינגייט)
במידה והכאב נובע מגורמים שאינם קשורים ישירות לעצם הזנב עצמה כמו פריצת דיסק, גידולים סרטניים, או כל גורם אחר, הטיפול ישתנה בהתאם למקור הכאב.
פטנט ישראלי חדש הצליח לרתום את טכנולוגיית הלייזר הרך שהייתה זמינה רק בבתי החולים או במרפאות הפרטיות, לתוך מכשיר קל ונח לשימוש ביתי להקלה על כאבים, בעיות אורתופדיות ונוירופתיות שונות ודלקות.
בי קיור לייזר המאושר לשימוש על ידי משרד הבריאות ובעל תקן אירופאי מחמיר, הוא מכשיר רפואי לשימוש ביתי שכל מטרתו היא לעזור למטופלים להקל על הכאבים, לזרז את תהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ובכך לעזור למטופלים לחזור לשגרת חייהם.
המכשיר משחרר קרן לייזר רך שחודרת דרך העור אל הרקמות, מעוררת את האזור הפגוע ומזרזת את תהליך ההחלמה הטבעי של הגוף.